En Random Academy i Random Academy – och varm choklad

november 6, 2017
Lova

I det här inlägget tipsar jag om en kul grej vi gör internt på Pingbull som företag och organisationer kan göra för att öka kreativiteten i sin arbetsgrupp. (Och i botten av det här inlägget får du receptet till världens godaste varma choklad. Varför? Den som läser will know.)

Vad är Random Academy?

På Pingbull har vi ett återkommande inslag på schemat som heter “Random Academy”. Det är precis vad det låter som, en utbildning i någonting, vad som helst.

Det inträffar ca en gång i månaden, på en lunch som företaget står för och upplägget går ut på att en av oss ska lära dom andra nånting under den lunchen.

Det får handla om precis vad som helst och man har max en timma på sig. Du kan antingen prata om något du brinner för eller så kan du komma på någonting som du vill lära dig mer om, läsa på om ämnet och sedan föra det vidare till dina kollegor.

Exempelvis har vi haft random academy med följande teman:

– Lova berättar allt hon kan om 1:a april på 1:a april, sen får ni gissa vad som var sant och vad som var lögn.
– En timme av spelet “Vem vet mest”. (Jag vann inte. Jag hävdar att spelet var trasigt.)
– Såhär gör Kjell när han skriver och spelar in låtar.
– Gör en låtsaspitch på en logga och en slogan för Willy Wonkas osynliga godis.
– Bjarte berättar om fördelar och risker med långfärdsskridskor och kajakpaddling.
– Excellkurs med Peter.
– Kjell berättar hur man svarar ett mail – like a pro
– Titta på Polska serieteckningar på kulturhuset med Maalin.

But why?

To be honest, jag vet inte hur det startade eller av vilken anledning. Det började innan mina Pingbull-dagar och jag har inte lyssnat tillräckligt bra på Kjell när han berättat för att jag ska komma ihåg det. Men, jag vet varför jag gillar det.

1. Det ger 1 timmes input till hjärnan som den inte har räknat med.

2. Det är kul att vara den som ska “utbilda”. Man får möjlighet att dela med sig av något man gillar eller så lär man sig något nytt. Oavsett så får man göra något på egna premisser utan att behöva motivera eller diskutera med någon om vad detta är. Jag har hittills inte tvingat mina kollegor att ta en zumbaklass, men man kan ju alltid ha det som ett hot om någon inte kan bete sig.

3. Gratis mat! (Och kanske även en ganska kul stund med sina kollegor där man pratar om något man inte brukar prata om)

Kul grej, men ger det någonting till företaget?

Jag skulle ljuga om jag sa att jag kom ihåg allting vi har pratat om på RA eller att det skulle ge oss anställda någon ovärderlig kunskap. Jag tror dock inte att jag ljuger när jag säger att konceptet bidrar till att öka kreativiteten i en organisation.

Det är random input – lite som att slänga in slumpmässiga föremål i en eld, vissa saker kan ge roliga effekter.

Till exempel, den RA:n jag nämnde ovan där jag berättade sanningar och lögner om 1:a april bidrog till att vi i slutändan utvecklade vårt “sant eller falskt”-quizverktyg som vi använt med många kunder senaste åren. Vi hade garanterat kommit fram till någon lösning utan min RA, men upplägget med att använda lögner och sanningar för att förmedla info bidrog i idéarbetet som vi utförde då. En liten smällare i elden.

Sen är det även så att om det inte skulle resultera i någonting affärsmässigt alls så ger det alltid en kul stund med sina medarbetare, vilket inte ska underskattas.

Avslutande visdomsord – och varför choklad?

Avslutningsvis tycker jag att det här är en bra sak som vi gör internt och jag tycker att fler kan apa efter det här konceptet. Det är ett sätt att skapa god stämning, bidra med ny input och lära varandra någonting.

Den varma chokladen då? Eftersom RA bygger på premissen att man aldrig vet när en viss kunskap kan komma till nytta, även sånt som har till synes 0% med den ordinarie verksamheten att göra, kommer här en Random Academy i hur du gör Grymt god varm choklad. För det kan du aldrig kunna för mycket om.

Världens bästa varma choklad

  1. Ta en stor mugg, måtta upp mjölk (Eller valfritt kofritt alternativ till mjölk, tips på alternativ från mer kunnig bloggare här).
  2. Häll i lika delar kakao och socker, ex 5tsk kakao och 5tsk socker.
  3. Häll i typ 1 tsk vaniljsocker.
  4. Häll i en nypa salt.
  5. Häll i grädde (eller valfritt gräddalternativ) i dom torra ingredienserna och blanda till en geggamojja.
  6. Vispa grädde hårt.
  7. Häll i den kokande mjölken i geggan och rör om en stund tills den har löst sig i mjölken.
  8. Häll på för mycket vispad grädde (Om du känner dig väldigt kall eller äventyrlig, häll i lite cayennepeppar i chokladen innan grädden. Mmm…)
  9. Drick, var lycklig en stund och må sen lite illa pga för mycket grädde.
Hoppas det smakar

//Lova