Kjell svarar: Amazon Web Services, säkerhet, hosting och egna servrar?

oktober 26, 2017
bjarte

Förra veckan fick vi ett mail, från en bekymrad kund. Hen funderade kring säkerheten på vår hosting, fysisk  placering av hostingmiljö och lite annat. Kreativt ansvarig hos oss, Kjell, har också ett brinnande (?) intresse för hosting och tekniska miljöer. Han skrev ett svar. Vi tyckte svaret var så bra, att flera ska få möjligheten att ta del av det.

Det hör med till historien att Kjell, som jag, är norrman. Nedan svar kan, möjligtvis,präglas något av detta. Detta får ses som en bonus, för läsaren.

Tack, Kjell!

——

Från bekymrad kund:
“Idag har vi ju vår hemsida på en server på Irland. Vet du vad som behövs för att sätta upp en egen WordPressmiljö i egen regi? Om vi nu ska göra en del integrationer, vore det inte enklare då om servern stod hos oss? Är det inte lite läskigt att ha en server ”in the middle of nowhere”, med personlig och sensitiv data?”

Kjell svarar:
“Idag har vi ju vår hemsida på en server på Irland.”
Ja, det er nästan sant. Nå er Amazon en av världens störste og bästa leverantörer av olika typer cloud-og servertjänster og dom har serverparker rundt omkring i hela världen (se lista):
• US East (N. Virginia)
• US East (Ohio)
• US West (N. California)
• US West (Oregon)
• Canada (Central)
• EU (Ireland)
• EU (Frankfurt)
• EU (London)
• Asia Pacific (Singapore)
• Asia Pacific (Sydney)
• Asia Pacific (Seoul)
• Asia Pacific (Tokyo)
• Asia Pacific (Mumbai)
• South America (São Paulo)

Vår location ligger i Irland, det er helt korrekt. Men servernätet er sammankopplat, så at om någonting skulle hända med serverparken i Irland, så triggas siten från en ny location i till eksempel Frankfurt, eller bästa alternativet för at siten skal vara oppe. På så sett kan Amazon nästan garantere 100% “up-time” på sina siter.

Man kan også tenke på at Facebook jobber efter samma modell. Dom har dock sina egne serverparker, men jobber også cloud-baserad. Blant annet har de en serverpark i Sverige (Luleå tror jag) som server Europa.

“Är det inte lite läskigt att ha en server ”in the middle of nowhere” och ha inloggningar och eventuellt sensitiv kunddata?”
Jag forstår at dette kan kännes läskig, men i realiteten så er det kanskje en av dom säkraste sätten å lagre sin data. Dette er “framtidens” sätt å spara data på. Ett bevis på dette kan man se av Amazones imponerene caselista >>. Blant Amazons kunder ser vi blant annet Netflix, Kellogs, AirBnB, NASA og mange mange flere.

Det finnes flere tjänstlevernatører på denna typen tjänster, blant annet Google. Men, vi i Pingbull har varit certified Amazon-partner i snart 10 år og aldri hatt noe problem med denne tjänsten. Vi har dedikerte utvecklare til å jobba med Amazons serverstrukturer og säkerhetsåtgärder.

Säkerheten på Amazons-tjänster är selvsagt förste prioritet og de har et antall rutiner som hindrar dataintrång – blant annet som følge av de er leverantør til siter med mycket personlig data (ex Netflix).

Klicka här for å lese mer om Amazons servertjänster >> 

Här kan du läsa kort om Amazons säkerhetspolicy >>

När det gjelder inlogg til servers, så er det bara utvalda personer i vårt utvecklingsteam som har tilgang til dessa.

“Vet du vad som behövs för att sätta upp en egen WordPressmiljö i egen regi?”
Jag är ingen teknisk herremann på det nivået. Men, det er i utgangspunktet ikke så svårt. Ni måste installere en “serverpark” og så får våre utvecklare tilgang til denna. Där installerer dom en wordpress instans og flyttar över siten. Fördelen med dette er at ni då har full kontroll. Ulempen är at vi inte kan göra uppdateringar av WP (versioner etc), utveckling, endringer, optimeringar, krishantering på installationen uten av vi får tilgang av er. Det fører til at ting kan ta lite längre tid å fikse.

“Jag tänkte såhär… om vi gör om vår hemsida och det krävs en del integrationer. Vore det inte enklare då om servern stod hos oss?”
For vår del så spelar det inte så stor roll vart siten ligger. Skal vi gjøre integrasjoner med andre systemer, så finnes APIer for dette som inte er avhengig av serverlokasjoner etc. Vi har gjort många integrasjoner tidligere mot et antall olika serverlokasjoner og systemer.

Skal man summere opp, så vil jag si at vi jobbar (har gjort i snart 10 år) med en av branchens mest stabila og säkraste leverantører av servertjänster. Om ni skulle önska å ha siten på era servers, så kan vi kolla opp lite mer rundt dette. Men, rekommendationen vill vara att hosta hos oss med tanke på tidigare nämda fördelar.

Vänligen,
Kjell